PrintFrendly

2014. március 20., csütörtök

Lebbencstészta házilag

Emlékszem még Nagymamám hogy készítette a lebbencstésztát. Összegyúrta a lisztet a tojással, kinyújtotta szép vékonyra a deszkán. De nem ám géppel, hisz akkor még csak sodrófa volt. Késsel szép egyforma darabokat kanyarintott. Anyukám volt, hogy idő hiányában csak elnyújtott egy-egy darabka tésztát és mikor megszáradt, darabokra törte.
Nagyon régen volt terítéken ilyen leves, ezért találtam ki, hogy akkor legyen ez a következő ebéd első fogása. 
Kaptunk Párom Anyukájától gyönyörű nagy és igazán sárga házi tojásokat. Azzal a legjobb a házi tészta.
Tényleg nem nagy ördöngösség ha van egy kis szabadidőnk, megéri elkészíteni.
Egyik születésnapomra a család meglepett egy tésztanyújtó géppel, ami meglehetősen leegyszerűsíti és lerövidíti a nyújtási fázist.
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb házi tojás
  • 8-10 dkg liszt
A tojást egy tálkába ütjük és fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Közben kézzel gyúrjuk össze. Ne legyen a tészta se túl lágy, (mert akkor ragadni fog) se túl kemény. Nekem sohasem sikerül azonos mennyiségű liszttel készíteni, mert nem egyforma méretűek a tojások és a liszt minősége is változó. Most épp kb. 9,5 dkg lisztet "vett fel" a tojás.
Ha jól összedolgoztuk, kb. 4 részre osztjuk.
A tésztanyújtó gép legvastagabb fokozatán kezdve (nekem 8 van rajta) elkezdjük nyújtani és mindíg kisebb egységre állítva egyre vékonyabbra nyújtjuk. Ez a képen szereplő 3-as, azaz 3 mm vastag tészta lett. 
Gép hiányában ezt a műveletet sodrófával is végezhetjük, ami kicsit több időt vesz igénybe. 
Közepes méretű rombuszokra vágjuk.
Tiszta konyharuhára téve hagyjuk megszáradni. Ha nem használjuk fel azonnal, akkor 1-2 nap alatt szépen megszárad.
Papírszalvétával kibélelt papírdobozban vagy üvegben tárolhatjuk a kész tésztát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése