PrintFrendly

2014. május 29., csütörtök

Epres túrókocka

Ezt a finom süteményt még az előző eperszezonban készítettem, de csak most kerül fel a blogra. Az alapötletet Citromhab Barackos túrókockája adta, ami annyira megtetszett, hogy kipróbáltam eperrel. 
Igazán finom, érdemes meglepni vele a családot. Ha később beérik a barack a kertben, biztosan azzal is megsütöm majd.


Hozzávalók:

Tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 tk sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 nagyobb tojás
  • 12,5 dkg margarin
Töltelékhez:
  • 2 púpos ek búzadara
  • 40 dkg eper
  • 50 dkg túró
  • 2 egész tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 50 dkg tejföl
  • 2 púpos ek étkezési keményítő
A tészta hozzávalóit egy tálban alaposan összedolgozzuk.
Lisztezett felületen egy közepes méretű (33*20 cm) tepsi méretére nyújtjuk.
A tepsit kikenjük margarinnal, kilisztezzük és belefektetjük a kinyújtott tésztát úgy, hogy legyen egy kis pereme is a tepsi oldalán. Egy villával megszurkáljuk.
Az epret alaposan megtisztítjuk, a zöld részeket eltávolítjuk.
Ha nagyobb szemek, kisebbre daraboljuk, és kicsit lecsepegtetjük.
A töltelékhez a túrót áttörjük (én krumpli törőt használtam, de lehet mixer is) és hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a vaníliát, a keményítőt és a porcukrot. Jól összekeverjük.
A tésztát megszórjuk egy evőkanál búzadarával, majd rászórjuk az epreket, végül meghintjük a maradék darával.
Ráöntjük a túrós tölteléket.
Előmelegített sütőben 180 fokon 50 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Hagyjuk a tepsiben kihűlni és nagyon szépen szeletelhető.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Annyira összepasszol az eper a túróval... Látom a sütiben a finom ízeket! Meg fogom sütni. Talán kijutok az Érdi eperföldre a hét végén...

    VálaszTörlés