PrintFrendly

2014. október 10., péntek

Gombás-szalonnás pizza

Ismét eljött a péntek és már szinte hagyománnyá vált, hogy ezen a napon pizza készül vacsorára vagy uzsonnára. Ma egy szalonnával, gombával megrakott, fűszeres paradicsomos szósszal megkent változat sült.



Hozzávalók 4 főre:
Tésztához:
*30 dkg liszt
*1 tk só
*2 dkg friss élesztő
*1,7 dl meleg víz
*1 púpos tk tyúkzsír olvasztva

Szószhoz:
*1 púpos tk liszt
*1 csipet só
*1 csipet bors
*1 csipet morzsolt oregánó
*1 csipet morzsolt bazsalikom

Feltéthez:
*15 dkg füstölt kolozsvári szalonna
*3 fej csiperke gomba
*15 dkg sajt

Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, elkeverjük benne, de nem szükséges futtatni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, kicsit megkavarjuk, hozzáadjuk az olvasztott tyúkzsírt, az élesztős vizet.
Alaposan kidagasztjuk. Kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Egy kör alakú pizza sütőt kikenünk kevéske margarinnal és megszórjuk liszttel.
A sajtot lereszeljük. A szalonnát csíkokra vágjuk. A gomba héját lehúzzuk, folyó víz alatt átmossuk, a vizet leitatjuk róla, majd a tönkjével együtt vékonyra szeleteljük.

A házi paradicsomlevet csomómentesre keverjük a liszttel, majd ízesítjük a fűszerekkel. Közepes lángon hagyjuk besűrűsödni, majd kicsit hűlni.
A sütőt előmelegítjük.

A megkelt tésztát az előkészített formába nyomkodjuk. Megkenjük a paradicsomos szósszal.
Rászórjuk a sajt felét, majd rárakjuk a szalonnát, a gombát és legvégül meghintjük a maradék sajttal
180 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Apróra vágott újhagymával vagy metélőhagymával megszórva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése