PrintFrendly

2014. november 2., vasárnap

Bárány kalács

Amikor megláttam az Abroszra Való blogon, hogy újabb játék indul, méghozzá a kelt tészta ezer arca címmel, már tudtam ez a nekem való megmérettetés, hisz imádom a kelt tésztát. Gondolkodtam, mi is legyen a finomság, amivel jelentkezek. Az állatvilág a másik kedves motívumom, sütöttem már pillangó, cica formát is. Most a bárány következett. 
Egész cukira sikerült, picit sajnáltam is mikor a kóstolásra került a sor, de olyan finom, foszlós és puha lett, hogy egy kevés tej kíséretében gyorsan elfogyott.



Hozzávalók 2 kalácshoz:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*3 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 tojás
*10 dkg margarin
*1 tojás sárgája+1 kk tej sütés előtt lekenni
*2-3 ek tej az átgőzöléshez

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást.
Elkezdjük kézzel összeállítani, majd a kissé megolvasztott margarint is beledolgozzuk.
Az alaposan kidagasztott tésztát meleg helyen letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, az egyiket szintén kettévesszük. Így lesz 2 nagy és 2 kisebb tésztánk, amiket golyóvá formázunk. Egy kicsit és egy nagyot letakarva félre teszünk.
A nagy tészta darabból lesz a bárány testének alsó része, a kisebb darabból pedig a fej, a fülek, a láb és a testének a felső része.
A nagyobb tésztát apró, kb. 3 cm átmérőjű golyókká formázzuk, amiket egyenként kb. 12 cm hosszú rúddá sodrunk. Ezeket feltekerjük, mint a brióst.
Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe fektetjük félkört alakítva, majd a kört is kitöltjük a csigákkal.
A kisebb tésztából vágott darabokból kialakítjuk a bárány hosszúkás, ovális fejét, a keskeny, hosszú füleket és a vékony, a végén kissé átvágott lábakat.
A maradék tésztából pedig ismét apró csigákat sodrunk, amiket az alsó csigák közötti résekre helyezünk, így elérhetjük, hogy a bárány teste kissé kiemelkedjen. Egész apró golyókból kialakítjuk az állat orrát és szemeit.
A kész kalácsot letakarva hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb. 20 percet.
Addig elkészítjük a másik bárányt is.
A megkelt tésztát lekenjük egy tojás sárgája és kevés tej keverékével.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Amint kiemeljük a sütőből lekenjük kevés tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk átgőzölni.

 A Facebookon is megtaláltok.

2 megjegyzés:

  1. Cuki és göndör! Nagyon helyes barika és csodás színe van! Tejjel jöhet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen :-) Máris küldtem pár göndört belőle :-)

      Törlés