PrintFrendly

2015. június 7., vasárnap

Csirkemell sajtos-zöldborsós bundában

Tegnap a végére értünk a zöldborsó szüretnek. Több, mint 10 kg zöld golyó ment a fagyasztóba. Soha sem volt még ilyen csodás termésünk. A vasárnapi ebéd egyik fő fogásába is került egy kevés. Már rég sütöttem bundás húst, ezért a húsleves után sajtos-zöldborsós köntösbe bújtatott csirke következett. Puha, szaftos hús egy picit vastagabb bundában. Nagyon laktató és ízletes étel, amihez szintén saját termesztésű petrezselymes újkrumpli készült köretként.
Nekem 6 nagyobb szelet hús bevonására volt elég ez a massza. A sütéskor érdemes közepesnél kicsit mérsékeltebb lángon sütni, hogy a hús kellőképpen átsülhessen a sajtos bundában. Ha idényen kívül konzerv borsót használunk, akkor azt nem szükséges megfőzni, csak átöblíteni és lecsepegtetni.


Hozzávalók 6 szelethez:
*6 nagyobb csirkemell filé szelet
*0,5 kk só
*2 púpos ek liszt a forgatáshoz
*6-7 dl olaj a sütéshez

Bundához:
*3 nagyobb tojás
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
*5 jó púpos ek liszt (kb. 10 dkg)
*10 dkg zöldborsó
*10 dkg trappista sajt
*1 ek olaj
*3 ek tej

A zöldborsót sós vízben éppen puhára főzzük, leszűrjük és félretesszük hűlni.
A megtisztított csirkemell szeleteket vékonyra klopfoljuk és meghintjük sóval.
Bő olajat forrósítunk a sütéshez.
Egy tálban a tojásokat kézzel kicsit habosra verjük, majd sózzuk, borsozzuk és kanalanként hozzáadjuk a lisztet, közben csomómentesre keverjük a tejet és az olajat is beleöntve.
Beleforgatjuk a zöldborsót, majd belereszeljük a sajtot.
Alaposan összeforgatjuk.
Egy tálba szórjuk a forgatáshoz a lisztet.
Ha forró az olaj, a hús szeleteket először a lisztben forgatjuk meg, majd a zöldborsós masszában.
Két villa segítségével kiemeljük belőle, hogy a zöldborsó szemek ne guruljanak le róla, majd a forró olajba helyezzük.
Közepesnél kisebb lángon mindkét oldalukat szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése